Suzgece Bastirilmis Kalburabastilar

Kalburabasti yapacagimi soyledigimde kocam biraz korktu, yeni bir sey deneyecegim, ya basarisiz olursam diye ama bana da pek bir sey belli edemedi. Malum deliler gibi yemek yapan bir kadinin yaptigi yemeklere itiraz edenin sonunun ne olacagi belli, onca misafire pizza ismarlamak da var. Onun icin caresiz 'e nasilsa tiramisu da var' demekle yetindi ama sonuc karsisinda agzi iki karis acik kaldi. Ertesi sabah kahvaltisinda geceden kalan tum kalburabastilari mideye indirmekle mesguldu.

Benimkilerin sekilleri pek kalbura basilmis gibi durmadi, cunku fazla bastirinca kalburun deliklerinden disari cikti hamur. O yuzden fazla bastiramadim ama anlayanlar anladi uzerinde minik karecikler oldugunu. Tadi tamamen yuz uzerinden yuzluktu.
Aslinda pek cok kisinin bildigi ve yapageldigi bir tarif olsa gerek ama el altinda bulunsun iste tarif.
Gerekenler:
Hamur Icin:
250 gr (2 sticks) margarin, oda sicakliginda yumusatilmis
3 su bardağı(kap) un
1 veya 2 kaşık yoğurt (ben 2 kullandim)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1 tatli kasigi kabartma tozu
Ic malzemesi:
1 su bardağı(kap) ceviz içi, dövülmüş
Serbet Icin:
2,5 su bardağı(kap) toz şeker
2,5 su bardağı (kap)su
1/4 limon suyu
Serbetin hazırlanması:
2,5 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı sekeri tencereye alın, altini cok az acarak karistirarak sekerin erimesini saglayin. Tamamen eridikten sonra altini acarak bu kes hic karistirmadan kaynatin. Kaynamaya başladıktan sonra normal sicaklikta 10 dakika kadar tutun ve sonra 1/4 limon suyunu ekleyin, yine kesinlikle karistirmayin. Bir taşım daha kaynadiktan sonra ocaktan alin ve soğumaya bırakın. Bu usulle kesinlikle sekerlenmeyen bir serbetiniz olacak. Baklava deneyimlerinden biliyorum.
Hamurun hazırlanması:
Margarin ile unu birbirine karistirin. Bu karışıma sırayla yoğurdu, sıvıyagi,yumurtayi ve kabartma tozu ekleyerek normal yumusaklikta bir hamur yapın. Bu hamurun uzerini nemli bir bezle örterek 10 dakika dinlendirin.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın, bu parçaları bir kevgirin üzerinde elinizle bastırarak avcunuzun ortası kadar açın. Hamurun içine 1 tatlı kasıgı ceviz koyun ve her iki ucunu birbirinin üzerine getirin.
Kalburabastıları katlanan kısmı altta kalacak şekilde fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 180C'(375F) de 10-15 dakika pişirin. Sonra ısıyı 200C(400 F)'ye getirip üzerinin kızarmasını bekleyin. Uzerleri kızarınca fırından çıkarın. Sıcak tatlıların uzerine sogumus serbeti dokun.
Bu olculerden yaklasik olarak 30-40 adet tatli cikiyor.

Yorumlar

MorKoyun dedi ki…
Onceleri ben de rastgele delikli kevgire basmaya calisiyordum, bahsettigin rastgele cikintilara bakip bir yandan da ucer beser goturen biri IzzetAltinmese'ye benzetince tatliyi almadim bir daha kevgiri elime. Artik rendeye basiyorum, deliklerden de kacmiyor hem:)
sunrise dedi ki…
Ya morkoyun,
Ne hossun, tatliya boyle bir benzetmeyi ancak sen yapabilirdin zaten. Cok yasa e mi sen?

Valla iyi akil ettin rende isini, tamam bir dahaki sefere rendeyi denerim..
Aybike Ceylan dedi ki…
Ellerine saglik, gercekten cok guzel olmus, asagidaki yemekler de gozumden kacmadi, ellerine saglik.

Sevgiler

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket