Incir Dolmasi
Bu dolmalar oyle bildiginiz dolmalardan degil, annemin meshur incir dolmalari. Pek severek yerdik gencken ama yapmasi azicik maharet gerektiriyormus. Annecigim buraya geldiginde beraber yaptik da isin puf noktasini kaptim (sanirim!).
Yarim kilo kuru incir
Bir su bardagi ceviz ici, dovulmus
3 yemek kasigi toz seker
Bir yemek kasigi tereyag
Kuru incirler cok kuru ise bir miktar haslananarak yumusatilir. Cok fazla haslamamak gerek, dagilmamasi lazim. Sadece bas kismi kesilerek parmak ile yavas yavas ici oyulur. Arada bir elinizi islatmalisiniz ki incirin dis ceperlerine zarar vermeden sadece icini oyabilesiniz.
Bir kapta cevizicini ve sekeri karistirip incirlerin icine dikkatli bir sekilde birer tatli kasigi kadar yerlestirin. Incirlerin agzinin cok acilmamasi gerek ki, icindekiler dokulmesin.
Orta boy bir tencereye tum doldurulan incirleri dizip, uzerlerine minik minik dogradiginiz tereyaglari serpistirip bir su bardagi su ile hafif ateste pisirin.
Incirler cok cabuk suyunu cekiyor, altinin tutmamasina ozen gosterin. Icindeki suyundan hafifce gezdirerek dilerseniz dondurma veya krem santi ile servis yapin. Cok lezzetli ve doyurucu oldugu icin ben kremasiz servis yapiyorum.
Afiyet Olsun.
Butun olay icini doldurabilmekte, baska bir zorlugu yok. Gozunuz korkmasin, once evdekilere hazirlarsaniz biraz pratik yapmis olursunuz, belki de ilkinde basarili olursunuz kimbilir. Misafirleri cok etkileyen bir tatli oldu, benden soylemesi..
Gerekenler soyle:
Yarim kilo kuru incir
Bir su bardagi ceviz ici, dovulmus
3 yemek kasigi toz seker
Bir yemek kasigi tereyag
Kuru incirler cok kuru ise bir miktar haslananarak yumusatilir. Cok fazla haslamamak gerek, dagilmamasi lazim. Sadece bas kismi kesilerek parmak ile yavas yavas ici oyulur. Arada bir elinizi islatmalisiniz ki incirin dis ceperlerine zarar vermeden sadece icini oyabilesiniz.
Bir kapta cevizicini ve sekeri karistirip incirlerin icine dikkatli bir sekilde birer tatli kasigi kadar yerlestirin. Incirlerin agzinin cok acilmamasi gerek ki, icindekiler dokulmesin.
Orta boy bir tencereye tum doldurulan incirleri dizip, uzerlerine minik minik dogradiginiz tereyaglari serpistirip bir su bardagi su ile hafif ateste pisirin.
Incirler cok cabuk suyunu cekiyor, altinin tutmamasina ozen gosterin. Icindeki suyundan hafifce gezdirerek dilerseniz dondurma veya krem santi ile servis yapin. Cok lezzetli ve doyurucu oldugu icin ben kremasiz servis yapiyorum.
Afiyet Olsun.
Yorumlar
Simdiden sizinkine de "afiyetler olsun"...
Incirin her turunu severim ben, Turkiye'deyken cok sukur ki tazesini yakalaybildim. Bunu da denemek lazim, ellerine saglik. Bu arada hunkar begndiyi ben de cok begnedim, sevgiler.
Hunkar begendiyi begenmene sevindim, malum hunkar begendiyse guzeldir di mi?
Sorma biz de incire bayiliriz ama tazesini burada hic yiyemiyoruz. Bir incir agaci dikmeye karar verdim bu arada. Bakalim yetisecek mi buralarda?
Adimi nedense hic sevmem, keske hic kullanmak zorunda kalmasam derim hep ama iste kacilmiyor ne de olsa. Aslinda ortaliklardaydi ama dikkat etmedin demek ki..
Sevgiyle kalin
hatice
CELAL
Fikrin harika, bir de boyle denemeli..