Inegol Kofte


Eski bir arkadasa rastlamis gibiyiz bu lezzetin sayesinde. Sadece Turkiye'de ve de hatta sadece Bursa'da bu kadar guzelini (evet o kadar iddiali) yiyebildigimiz kofteleri evimizde pisirip yiyince dunyalar bizim oldu diyebilirim. Tabii hersey sevgili evcini'nin sayesinde gerceklesti. Kofte tarifine daha once rastlamistim ama bir turlu cesaret edemiyordum, sonunda yorumlari filan da ezberleyince artik bu is yapilacak dedim ve oldu. Harika oldu, inanilmaz oldu. Evde Inegol Kofte...


Tarife bu linkten ulasabilirsiniz ama ben yine de yaziyorum, kendi arsivimde de bulunsun diye..


Tarifi tamamen hic degistirmeden yapin ama Amerikadakiler icin bu eti bulmak biraz zor olabilir diye, 80/20 ve 93/7 veya 80/20 ve 96-4 yagli kiymayi esit miktarda karistirarak elde edilebilecegini eklemek isterim.


İnegöl Köfte

Malzemeler : 55 adet küçük köfte için, 35 adet iri köfte için,
1 cup = 250 ml. lik su bardağı
tsp = tatlı kaşığı

1 kg. dananın döşünden çekilmiş kıyma (içindeki yağ ve et oranı inegöl köfte için çok uygun olduğundan özellikle bu tip kıyma çektirin.)
Yarım su bardağı bayat ve ufalanmış ekmek içi (galeta unu da olabilir.)
Yarım su bardağı su
1 yemek kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı karbonat (Amarika'da "baking soda" adı altında bulunuyor.)
1 yemek kaşığı limon suyu
2 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
Arzu ederseniz yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz(ben eklemedim).

Tarif:
Kıymaya ufalanmış ekmek içi galeta unu, su ve tuz ekleyin. Hepsini 10 dakika yoğurun. Kapaklı bir saklama kabı içinde 24 saat buzdolabında dinlendirin.
Ertesi gün sabahtan karbonatı ve limonu bir bardağın içinde karıştırın. Köpüren karışımı kıymanın üzerine dökün.
Soğanları rendeleyin ve köftelere katın. Bu aşamada isterseniz kaşar peynirini de ekleyin ve hepsini iyice yoğurun.
Kıymalardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Şekil verin. Saklama kabına dizip akşama kadar tekrar buzdolabında dinlendirin. Eğer köftelerin hepsini pişirmeyecekseniz, ayırdıklarınızı dinlendirmeden buzluğa kaldırabilirsiniz.
Akşama kadar dinlenen köfteleri pişirmeden 10 dakika önce buzdolabından çıkartın. Biraz, oda sıcaklığında bekleyen köfteler kendilerini bırakıp daha iyi pişiyorlar.
Izgara tavasını orta ateşte iyice kızdırın. Köfteleri, yağsız tavada arkalı önlü ızgara yapın. Ayrıca köftelerinizi mangalda veya önceden 200 C derece ısıtılmış fırında 15-10 dakika pişip, servis yapabilirsiniz..
Yanına kimyon, kırmızı tozbiber, sumak, kekik gibi baharatlar ve biber turşusu, domates, piyaz ya da patates kızartması gibi güzellikleri eklemeyi unutmuyoruz tabii(biz de aynen uyduk bu kurala).

Buzluktan çıkardığınız köfteleri çözdürmeden, hemen pişirin.

Yorumlar

YILDIZNAF dedi ki…
Sevgili Sunrise,
Sen beni oldurecek misin.Bak uzun mesafe falan anlamam,beklerim artik seni ve sevgili aileni buralara. Birlikte yogurup birlikte pisirelim. Ayy, boyle de olmaz ki ama. Insanin cani bu kadar istetilmez ki...
Saka bir yana, uzun sure yazamadim ama takipteyim. Umarim guzel ve huzurlu bir bayram gecmistir. Kabak tatlisini gormedim zannetme. Hepsi icin ellerine kollarina saglik. Bir de Amerika'dakiler icin deyip ince detaylari yazmiyor musun, cok hosuma gidiyor. Yuregine saglik Sari Guzel Cicek....
Selam Sunrise,
bu meshur inegöl köftelerin harika görünüyor, ellerine saglik. Ayrica bende aynen evcini'nden bu tarifle yapmistim yazin inegöl köftelerini ama izgarada, tadindan gecilmiyor gercekten degil mi? Burdan bende tekrar evcinine tesekkür ediyorum bu güzel tarifin paylasimi icin.

Selam ve sevgilerimle..
sunrise dedi ki…
Canim yildiznaf,
Bu ne guzel sozler, bu ne icten bir yazim. Mahvettin beni, herhalde yaptigim koftelerin lezzetini bile golgede birakti guzel sozlerin. Simardim, mutlu oldum. Ben seni kac kere davet ettim, sen saka mi yapiyorum saniyordun? Sadece 150 mil kadar, siz gelin. Ben size kofte yapayim, sonra da biz geliriz, Afgan lokantasina gideriz. Tamam mi?
Biz de sizin gibi Amerikali birkac dostla gecirdik Bayrami. Burada bir tane bile Turk yok cunku.
Ama yine de guzeldi, anlami guzeldi, beraber olmak guzeldi.
Hadi bir plan yapalim..
Opuyorum seni.
hatice
sunrise dedi ki…
Sevgili Kevser,
Gercekten cok guzel oluyor kofteler. Ben daha once birilerinin evinde yediklerimde cok fazla karbonat tadi aliyordum. Bu yuzden hic yanasamadim bu tarife ama bu kesinlikle ugruna olunesi bir kofte oluyor.
Sevgilerimle
nunu dedi ki…
Selam,
Sitenizi ilgiyle inceliyorum. Ellerinize sağlık. Bir süre ABD'de yaşayacağız ailecek. "Amerikadakiler icin bu eti bulmak biraz zor olabilir diye, 80/20 ve 93/7 veya 80/20 ve 96-4 yagli kiymayi esit miktarda karistirarak elde edilebilecegini eklemek isterim." demişsiniz. Oranların anlamını açarmısınız rica etsem? Dana-kuzu oranı ya da dana - domuz oranı mı acaba?
Cevaplarsanız çok teşekkür ederim..
Nur
sunrise dedi ki…
Sevgili Nunu,

80/20 filan gibi numaralar etteki yag oranini gosteriyor Amerikada. Elbetteki dana eti kullaniyoruz, bazilari koyun kiymasini tercih edebilir ama ben oldum olasi kokusundan nefret etmisimdir ve zaten burada da bulmak hic kolay degil. O yuzden dana kiymasindaki yag oranlarina bakarak bir karisim yapmak mumkun diye aciklamistim.
Baska ihtiyaciniz olursa cekinmeden yazin bana, hatta Pennsylvania'ya filan geliyorsaniz gorusmek bile mumkun olabilir..
sevgiler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket