Pogaca



Kim yerine koyabilir alistigimiz tatlarin, kokularin? Kim unutturabilir simdiye kadar sevdigimiz, ozledigimiz insanlarin yuzlerini, seslerini. Cocuklugumuz, gencligimiz, sevdiklerimiz, aliskanliklarimiz, uzuntulerimiz, sevinclerimiz, bir koca gecmisimiz var o ulkede. O guzelim ulkede. Uc yani denizlerle cevrili, derelerle-tepelerle dolu, yasli-genc herkesin ugruna canini vermeye hazir oldugu o ulkeye kimse es olamaz, kimse es tutamaz hicbirseyi.


Biz her gittigimiz yerde onu ozleriz, onu arariz. Gozlerimiz yasli benzetmeye calisiriz gurbet ellerde yediklerimizi, ictiklerimizi ama tutamaz hicbir sey senin yerini guzel ulkem. Sadece hatirlamaya calisiyoruz, sadece yaramiza tuz basmaya calisiyoruz, sadece dayanmanin dayanmalara sigmadigi anlarda yuzumuzu ruzgara donuyoruz ve adini haykiriyoruz. Sen ve senin ustundeki hersey, bir yasam olur, bir ozlem olur yuregimizde biz nereye gidersek bizimle gelir.


Iste bunlar da benim, pastanelerimizin yaptigi pogacalara benzetmeye calistigim, Alev'in bahsettigi pogacalar. Tutmaz yerini ama iste...



Malzemeler;

1 su bardağı sivi yağ
6 yemek kaşığı şeker + bir tatli kasigi tozseker mayayi kabartmak icin
4 çay kaşığı tuz
1 paket kuru maya
2 bardak ılık su (yada bir bardak ılık su,bir bardak ılık süt karıştırın daha lezzetli oluyor)
Aldığı kadar un
üzerine yumurta sarısı


Ic Icin:

Herhangi bir ic malzemessi (sogan-patates, kiymali soganli karisim veya klasik beyaz peynir-maydanoz karisimi)

Yarim bardak ilık suya mayayı ve tatli kasigi toz sekeri koyup, mayalandirin. Maya kopukler cikarip baloncuklandiginda olmus demektir. Unu buyukce bir kabin icine koyup ortasini cukur acip mayali karisimi icine dokun ve geri kalan suyu ve sutu ilave edip diger malzemeleri de ekleyip kulak memesi kıvamından daha yumuşak bir hamur elde edin.

Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar alip avucunuzun icinde avuc buyuklugu kadar acin ve içine malzemenizi koyup, hamurlarin agzini bohca gibi kapatip baglanti yere alta gelecek sekilde yağlanmış tepsiye dizin.

En az 1 saat ılık ortamda mayalanarak kabarmalarını bekleyin. Pogacalar yaklasik iki katina(veya daha buyuk) ulasinca mayalanmis demektir.

Üzerine dikkatlice kabarikliklari indirmemeye calisarak yumurta sarısı sürüp, dilerseniz corekotu serpip 180C(375F) derecede onceden isitilmis fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Fırından çıkan poğaçalarınızı bir beze sarın ve sarmadan önce elinizle üzerlerine biraz su serpiştirin.




Not: Pogacalar firinda piserken oturun bir koseye ve kokuyu icinize cekin, bakin bakalim sizi nerelere goturecek...

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Haticecim,
Dün Derya'ya söylüyordum. Ya ben eskiden poğaça yapardım ama unuttum diye.O da tarife göre yapmak gerek demişti. Kalbim temiz miş :) Bugün karşıma çıktı. Ellerine sağlık, teşekkürler.
Sevgiler.
Celal
sunrise dedi ki…
Sevgili Celal,
Ben de o kadar cok tarif denedim ki bunu bulmadan once. Tencerede karistirilan hamurlardan tut da, icine yogurt konulanlar, konulmayanlar vs derken en sonunda pastane pogacasini tutturdum. Simdi siki siki tutunuyorum bu tarife. Umarim sen de begenirsin..
Sevgilerimle

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket